Zirkonyum
Zirkonyum dioksit alt yapısı olan porselen diş kaplaması yöntemine zirkonyum denir. Son gelişen teknoloji sayesinde son dönemlerde diş tedavilerinde çok fazla kullanılmaya başlanmıştır. Sağlam ve dayanıklı bir yapısının olmasıyla birlikte diş hekimlerinin de en çok önerdiği kaplamalardan biridir. Özellikle dişlerinin çoğunu yaptıracak olan kişiler zirkonyum kaplama ile hem uzun süreli kullanım sağlar hem de estetik bir görüntüye sahip olur.
Zirkonyum Nedir?
Zirkonyum Kaplama Tedavisi bir kaplama türüdür. Zirkonyumun element yapısı meral özelliği taşır. Buna rağmen tamamen beyaz bir görüntüye sahiptir. Özel olarak bu işlem için fırınlarda işlenmektedir. İmplant üstü kaplamalarda ve estetik bölgelerde en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Özellikle metal olan desteksiz zirkonyum kaplamalarda doğal diş beyazlığı sağlanmış olur. Dayanıklılık açısından çok fazla tercih edilmesinin yanı sıra doğal ve estetik görüntüsü de insanlar ve diş hekimleri tarafından çok fazla tercih edilir.
Zirkonyum tedavisi ile doğal bir görünüm de sağlanır. Zirkonyum ışığı geçiren bir yapıya sahiptir. Bu nedenle gerçek diş rengi ve yapısının doğallığı sağlanmış olur. Metalin tüm negatif özelliklerinden sıyrılmış olan zirkonyum metale de en yakın dayanıklılıktadır. Böylece normal diş gibi kullanma rahatlığı sağlar. Pek çok diş hekimi fındık, ceviz gibi sert cisimlerin kırılmamasını söylese de sağlam olması sayesinde kırılma gibi sorunlar da gözlemlenmez.
Zirkonyum Diş Nedir?
Zirkonyum diş nedir özellikle diş kaybı yaşayan kişilerin en çok araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Zirkonyum diş kaplama diş sorunları yaşayan kişilerde porselen kaplama şeklinde kullanılmaktadır. Diş kaplamaları metal desteksiz ve metal destekli olarak ikiye ayrılır. Diş hekimleri diş kaplama yapmak isteyen kişilere daha estetik bir yaklaşım göstermeye özen gösterir.
Zirkonyum diş estetik bir görüşü sağlanması bu konuda hem hastalar için hem de doktorlar için oldukça önemlidir. Zirkonyum diş ise hastaların istediği bu doğal estetik görünümü sağlar. Bu anlamda zirkonyum alt yapılı olan diş tedavileri daha çok gündeme gelmeye başlamıştır. Diş yapımında kullanmak için oluşturulan zirkonyum beyaz renkli bir maddedir. Saf mineral halinin kullanmasının yerine zirkonyum sağlam bir hale dönüştürülür. Bu anlamda özel fırınlarda da işlenir. Zirkonyum kaplama metal desteksiz kaplamalar grubunda yer almaktadır. Metal destekli kaplamaları bakıldığı zaman çok daha doğal bir görünüm sunar. Aynı zamanda sağlam bir yapıya sahip olması da zirkonyum için daha çok tercih edilmesini sağlar.
Zirkonyum Tedavisi
Zirkonyum kaplama fiyatı herkes için değişkenlik gösteren bir konudur. Çünkü ağız ve diş yapısına göre tedavi sürecinde çok fazla değişikliklere başvurulabilir. Bu anlamda tedavi sürecinin nasıl gerçekleşeceği önceden ön görülemez. Zirkonyum kaplama için önceden fiyat almak bu nedenle mümkün değildir. Diş hekimleri ilk olarak muayene ederek bu işe başlar. Muayene sırasında ortalama bir fiyat çıkarsa da bu fiyatın altında ya da üstünde bir fiyatlandırma çıkmasına da şaşırılmamalıdır.
Zirkonyum tedavisi için şu an belli başlı bölgeler hizmet vermektedir. Deneyimli diş hekimleri bu konuda hastalarını rahatlatarak iyi bir tedavi verir. Özellikle uzun süredir bu işte deneyim kazanmış olan diş hekimleri hem hızlı bir şekilde tedaviyi uygular hem de zirkonyumun daha sağlam olmasını sağlar. Sağlamlık bu iş için oldukça önemlidir. Her ne kadar dış etkenler zirkonyum kaplamanın zarar görmesine neden olsa da içten iyi bir tedavi yapıldığı müddetçe bu gibi durumlar söz konusu olmaz. Zirkonyum tedavisi genel olarak kısa süren bir işlemdir. Ortalama 7 gün içerisinde tamamen dişlere takılsa da belirli durumlarda bu süreç uzayıp kısalabilir. Hem diş hekiminin deneyimi hem de hastanın ağız yapısı bu konuda büyük önem taşır.
Zirkonyum Restorasyonlar Hangi Durumlarda Yapılır?
Zirkonyum kaplama aslında çeşitli durumlarda yapılır. Pek çok kişi sadece tedavi amaçlı olarak restorasyon yapmak istese de aslında estetik olarak da iyi bir görüntüye sahip olabilmek için de zirkonyum kaplama yapılmaktadır. Kırık, çürük ya da herhangi bir sebeple aşırı madde kaybına uğrayan dişlerde zirkonyum restorasyonları yapılır. Aynı zamanda renkle ilgili problemlerde, boyutu büyük dolguların varlığında, fon bozukluklarında, estetik gülüş tasarımlarında, dişler arasında fazla aralıklar bulunduğu zaman bu aralıkların kapatılmasında, diş eti operasyonları yapıldıktan sonra dişlerde meydana gelen aralıkların kapatılmasında tercih edilmektedir.
Zirkonyum diş modelleri herkesin yapısına uygun olarak özel fırınlarda işlenir. Bu anlamda diş hekimleri ilk olarak hastaların ağız ve diğer dişlerin yapılarını dikkatli bir şekilde bakar. Buna yönelik olarak hastalar ve diş hekimleri beraber diş modeli oluşturur. Zirkonyum diş modelleri estetik açıdan daha güzel görünebilmesi için diğer işlere de uyumlu olmalıdır. Bu anlamda dış hekimleri güzel bir görünüm sağlamak amacıyla oldukça uğraşır. Diğer işlerle aynı renkleri yakalayabilmek için de diş modelleri tercih edilebilir. Ya da diğer dişlerin renkleri zirkonyum kaplamaya benzer bir şekilde düzenlenir.
Zirkonyum Dişlerin Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum diş kaplama avantajları oldukça fazladır. Genel olarak diş kaplama isteyen kişiler ise bu avantajlar sayesinde kaplama yapar. Zirkonyum esaslı olan porselenler ışık geçirir. Bu özellikleri sayesinde de doğal dişler ile tam bir uyum sağlanabilir. Böylece mükemmel bir estetik sonuç elde edilir. Zirkonyum diş kaplamanın altında metal madde olmadığı için metal alt yapılı porselen işlemlerinde görülen yapay görüntü hiçbir şekilde oluşmaz. Aynı zamanda diş etine uyumu da klasik olan metal alt yapılı porselenlere kıyaslandığında çok daha iyi olduğu görülür. Diş etine tutunma dayanıklılığı da bir o kadar yüksektir. Metal alt yapılı olan porselenlerde diş eti eksilmeleri oldukça fazla görülür. Zirkonyum da ise bu durum asla görülmez. Zirkonyum %99 doku dostu olan bir materyaldir. Bu anlamda hiçbir şekilde alerjik reaksiyon oluşmaz. Metal destekli olan protezler genel olarak vücut sağlığı açısından avantajlıdır. Zirkonyum ise ısıyı daha az iletir. Bu anlamda dişlerde soğuk ya da sıcak hassasiyeti oluşturmaz. Kullanıcılar zirkonyum dişlerin daha kullanışlı olduğunu da söyler.
Zirkonyum diş modelleri oldukça çeşitli olduğu için ağız ve diş yapısına uygun olarak modelleri kullanılır. Aynı zamanda 900 ila 1200 Mega paskallığa sahip olması sayesinde özellikle arka bölgelerde bulunan dişlerde güvenlikle kullanılabilmektedir. Bu kadar güçlü olmasının yanı sıra ışığı geçirebilecek kadar estetik ve zarif bir hali vardır. Aynı zamanda zirkonyum alttan gelen diş rengine de maskeler. Bu özelliği sayesinde özellikle koyu renkli dişlerde mükemmel estetik sonuçları elde etmektedir. Hassas çalışmalar üzerinde üretildikten sonra kesilmiş dış yüzeyleri ile tamamen uyum gösterir. Böylece zirkonyum kaplama ile dişler arasındaki bakterilerin sızabileceği herhangi bir aralık kalmaz. Bu aralıktaki çürük oluşumu tamamen engellenmiş olur. Zirkonyum tat alma duyusundaki bozukluklara, ağız kokusuna ve diş eti problemlerine neden olmaz. Bu anlamda oldukça sağlıklı bir materyaldir. Hem arkadaşlarda hem de ön dişler da oldukça güvenilir bir şekilde kullanılmaktadır.
Zirkonyum tamamen doğal bir maddeden yapılmaktadır. Bu nedenle diğer metal porselenlere göre çok daha hijyeniktir. Açık yara gibi sorunlar olsa dahi iltihaplanma gibi durumlar oluşmaz. Bu da hem alerjik bir durumun oluşmaması için hem de bağışıklık sistemini düşürmemesi için oldukça önemlidir. Kaplamaların vücutla uyumu bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Yanlış bir tedavi ya da maddenin kullanılması tüm bağışıklık sistemine zarar verebilir.
Zirkonyum Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Zirkonyum tedavisi süresi aslında bir nebze hastaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Hem hastanın ağız yapısına göre hem de dişlerin durumuna göre sürede değişiklikler olur. Özellikle diş çürüklerinde ya da sağlam dişlerin fazla olmasında diş üzerinde çeşitli işlemler yapılmalıdır. Zirkonyum kaplamanın içerisine sığabilmesi için dişlerin belirli bir inceliğe ve küçüklüğe gelmesi gerekir. Bu süreç genelde 1 hafta sürer. Dişlerin üzerine gelecek zirkonyum kaplamanın ölücüsü de alındıktan kısa bir süre sonra laboratuvara gönderilir. Zirkonyum tedavisi için laboratuvara gönderilen madde yaklaşık olarak 4- 5 gün içerisinde tamamen ağza uyumlu bir şekle getirilir. Laboratuvar aşamaları tamamlandıktan sonra diş kesimi, planlama, ölçü prova ve kaplamanın yerleştirilmesi gibi işlemler de ortalama 1 hafta civarında olur. Zirkonyum diş fiyatları da genel olarak diş yapısına bağlı olarak belirlenir. Bu süreç içerisinde tam olarak belli edilerek hastaya sunulur. Maddenin ne kadar kullanıldığı ya da diş tedavisinin süreci de fiyatlandırmaya etki edebilir.
Zirkonyum Dişler Düşer Mi?
Zirkonyum diş aşınmaya, kırılmaya ve çatlamaya oldukça dirençlidir. Zaten bu özelliği sayesinde hem diş hekimleri tarafından hem de hastalar tarafından oldukça fazla tercih edilir. Zirkonyum dişin uzun ömürlü olması da diş hekimleri tarafından tercih edilme nedenleri arasında yer alır. Zirkonyum diş diğer maddelere göre parlaklığını ve rengini kaybetmez. Normal dişlerde olduğu gibi düzenli bir şekilde fırçalandığı zaman, diş eti ip gibi hijyen maddeleri kullanıldığı zaman renginde ve parlaklığında herhangi bir yitirme söz konusu olmaz. Aynı zamanda yine normalde diş temizliğinin nasıl yapılması gerekiyorsa zirkonyum dişlerde de aynı şekilde bakımlarının yapılması oldukça önemlidir. Her ne olursa olsun bu bakımlar yapılmadığı müddetçe doğal diş bile kendi rengine ve parlaklığını kaybetme durumunda kalır. Zirkonyum dişin düşüp düşmemesi aslında mevcut dişlerin durumuna göre değişir. Eğer mevcut dişlerde herhangi bir çürük sallanma ya da çatlama gibi sorunlar olursa düştüğü zaman zirkonyumda düşmeler meydana gelebilir. Bu gibi durumların karşılaşılmaması için özellikle düşmeye meyilli olan mevcut dişlerin sert maddeleri çiğnememesi gerekir. Bu gibi sorunlara dikkat edildiği sürece zirkonyum dişler çok uzun süre kullanılabilmektedir.
Zirkonyum Tedavisi Fiyatları
Zirkonyum kaplama fiyatları genel olarak dişlerin durumuna göre ve ağız yapısına göre değişiklik gösterir. Kaplamada ne kadar madde kullanılacağı ya da dişlerin kaplamaya uygun bir şekle getirilebilmesi için ne kadar süreç gerektirdiği gibi konular zirkonyumun fiyatlarında da değişikliğe neden olur. Zirkonyum kaplama yapmak isteyen kişilerin ağız ve diş yapısının da buna uygun olması oldukça önemlidir. Şu an pek çok diş hekimi kaplama isteyen herkese bu işlemi gerçekleştirmez. Çünkü sağlıklı dişler yerine çürük ve kırılmaya yakın dişlerin üzerine kaplama yapılması çok daha önemlidir.
Zirkonyum kaplama fiyatları bir anlamda diş hekiminin deneyimine ve bulunduğu konuma göre de değişiklik gösterir. Diş hekimi uzun süredir bu konuda uzmanlık yapıyorsa hem kaplamayı daha kısa sürede tamamlar hem de dişler üzerinde daha sağlam olmasını sağlar. Bu anlamda zirkonyum kaplama da çok daha uzun süreli olarak kullanılır.